perjantai 11. lokakuuta 2013

Aihe joka kestää ja kestää...


Ajauduin jälleen kerran mukaan keskusteluun globaalin tavaratuotannon eettisyydestä, vaatteiden tekijöiden työoloista ja vaateyritysten vastuullisuudesta. Aiheen antoi tutkija Outi Moilalan kirja ”Tappajafarkut ja muita vastuuttomia vaatteita”, joka Into-kustannuksen ja SASKin yhteistyönä julkistettiin maanantaina, kansainvälisenä Kunnon työn päivänä.

Outin kirja kerää ansiokkaasti yhteen vaatteiden tuotantoketjun ongelmia, niiden syitä ja seurauksia. Se nimeää joukon vastuullisia toimijoita, mutta ei sorru yksinkertaistamaan eikä kaatamaan kaikkea yksittäisten syntipukkien syliin. Se käy myös läpi tärkeimpiä aloitteita ja hankkeita, joita on vireillä tai jo käynnissä alan eettisyyden parantamiseksi.

Muistin virkistyksesi kahlasin läpi myös omat aiheesta kirjoittamani kolumnit ja kommentit, ja melkein masennuin. Vanhimmat löytämäni jutut ovat yli kymmenen vuoden takaa. Niitä lukiessa alkaa tuntua, että juuri mikään ei ole vuosikymmenessä muuttunut.

Samat esimerkit nälkäpalkoista, ihmisuhreja vaatineista onnettomuuksista ja hiljaisiksi pelotelluista ay-aktiiveista toistuvat vuodesta toiseen. Samat kampanjaverkostot julkaisevat tutkimusraporttejaan, nostattavat niistä julkista keskustelua ja vaativat yrityksiä muuttamaan käytäntöjään. Ja samat yritykset vetoavat laajaan eettiseen ohjeistoonsa, kattavaan valvontajärjestelmäänsä – ja voimattomuuteensa vaikuttaa paikalliseen lainsäädännön ja viranomaisvalvontaan.

No, en kuitenkaan vielä lannistu, kuten eivät ammattiliitoissa ja kampanjajärjestöissä puurtavat kollegatkaan. Paine vastuullisuustekoihin ja avoimuuteen on kasvussa. Lupaavia hankkeita on käynnissä, ja takapakeista huolimatta niistä joku tuottaa myös aitoja edistysaskeleita.

Toivottavasti niistä löytyvät aiheet uusiin tarinoihin, vastapainoksi tälle vanhojen mutta edelleen ajankohtaisten kirjoitusten valikoimalle. (*

-------------------------------------------------------------------
*) Blogi avautuu valikoimalla vanhoja kirjoituksia, jotka on julkaistu kolumneina lähinnä ammattiyhdistysliikkeen lehdissä. Niistä useimmat käsittelevät globaalin tavaratuotannon työoloja ja mahdollisuuksia vaikuttaa niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti