keskiviikko 15. elokuuta 2007

Kiinalaisia hassuttamassa

Expert-ketjun palkitussa tv-mainoksessa tehdas saa puhelimitse miljoonan digiboksin tilauksen Suomesta. Tilausehdot kuullessaan hupaisa kiinalainen pääpomo ensin raivoaa, sitten mykistyy ja sopertaa lopulta puhelimeen pakotetun kohteliaasti: ”Kyllä onnistuu”.

Mainoksella on myös jatko-osia, joista yhdessäkään ei käydä varsinaisen tehdassalin puolella. Se onkin viisasta, sillä jo nyt mainostoimisto liikkuu heikoilla jäillä. Tai liikkuisi, jos oltaisiin jossain muualla kuin pienten markkinoiden ja vähäväkisten kuluttajaliikkeiden Suomessa.

Mainoksen nähtyään moni tulee miettineeksi, miten tarina jatkuisi tosielämässä. Mitä kiinalaistehtaassa alkaa puhelun jälkeen tapahtua?

Kuvittelua helpottaa huomattavasti, jos nähnyt pari kuuluisaa televisiodokumenttia, esimerkiksi Micha Peledin Teddy Bear Films –yhtiön tuottaman ”China Bluen”, suomalais-ranskalaisen Making Movies –tuotannon ”Säädyllinen tehdas” tai vaikkapa ruotsalaisten järjestöjen tekemän dokumentin ”Tomtens verkstad”, Joulupukin työpaja. Ne ovat kaikki mainioita jatko-osia Expert-mainokselle. Tosin ne vievät ajatukset hieman eri raiteille kuin trailerin tekijät lienevät kaavailleet.

Kirjallista tukea ajatuksenlennolle saa kesän alussa julkaistusta tutkimuksesta, joka kertoo olympialaisten logotuotteita valmistavista kiinalaistehtaista. Niissäkin tarinan alku on sama kuin Expert-kauppiaiden tv-mainoksessa. Suuri asiakas ottaa yhteyttä ja tilaa miljoona selkäreppua tai lippalakkia. Tilauksen ehtona on asiakkaan sanelema yksikköhinta ja huippunopea toimitusaikataulu. ”Kyllä onnistuu”, tehtaanjohtajat vastaavat ja panevat myllyn pyörimään.

Seuraus: työntekijät raatavat putkeen yli 70 tunnin työviikkoja, viikonloppuvapaita ei ole eikä ylityökorvauksia makseta. Työhön tullaan sairaanakin, sillä yhden päivän poissaolosta menettää kolmen päivän palkan. Äitiyslomia ei tunneta, ja muutenkin Kiinan työlainsääsäntöä rikotaan mennen tullen. Tuloksena uurastuksesta työntekijät saavat kouraansa palkan, joka voi olla alle 65 prosenttia laillisesta minimipalkasta.

Tilauksen tekijät voivat hyvinkin olla Expertin tapaisia kansainvälisiä ketjuja, jotka ostovoimallaan pystyvät pakottamaan tavaratoimittajansa alihintaan ja ylikireään aikatauluun. Samaan hengenvetoon ne vaativat tehtailijoita kunnioittamaan työlainsäädäntöä ja asiakasyhtiön omia eettisiä koodistoja. Yhtälöstä selviytyäkseen kiinalaiset valmistajat kehittävätkin monimutkaisen huijausjärjestelmän, jonka avulla isojen ostajien tehtaalle lähettämät tarkastajat pidetään tyytyväisinä.

Expert-mainosta katsoessani mietin, kumpi sen suunnittelija mahtaa olla: todellisuutta tuntematon jästipää vai laskelmoiva kyynikko, joka kylmästi luottaa suomalaisen kuluttajan tietämättömyyteen tai piittaamattomuuteen tuotteen valmistusoloista.

Jos olisin tv-toimittaja, olisi vaikea vastustaa kiusausta tuottaa kilpaileva mainos. Se voisi käsitellä esimerkiksi koulureppuja, nehän ovat juuri nyt suuri hittituote.

"Kyllä onnistuu”, huutaa tehtaanjohtaja puhelimeen ensimmäisessä mainostrailerissa. Seuraavassa hän marssii pikkupomojen kanssa työntekijöiden asuntolaan, jossa tytöt nukkuvat kuuden hengen huoneissa 18-tuntisen työvuoron uuvuttamina.

”Ylös unikeot ja mars-mars töihin”, johtaja karjaisee iloisesti. ”Suomesta tuli miljoonan repun tilaus, ylityövuoro alkaa heti, ja nukkumaan ehtii seuraavassa elämässä.”

”Kyllä onnistuu”, nauravat pikkupomot makeasti.

________________________________________________________________
Kolumni julkaistiin Toimihenkilöunionin PRO-lehdessä elokuussa 2007.*) Jutun perusteena on sarja Expert-ketjun tv-mainoksia, jotka olivat nähtävillä ketjun nettisivuilla. Nettikeskusteluissa sarjaa nimitettiin "Expertin kiinalaismainokseksi". Ääniversion katselussa selvisi, että mainoksessa puhutaankin japania. Mitä Expert tällä viestittää: lue juttu "Tarinoita tavaroista".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti