lauantai 30. marraskuuta 2019

Metsäpaloja, filmitähtiä ja ulkomaisia agentteja


Tapahtuu näinä päivinä Brasiliassa: kuin suoraan telenovelasta!


Pikkukylän liepeillä Amazonasin alueella syttyy sarja metsäpaloja, joita sammuttamaan ryntää joukko paikallisia vapaaehtoisia. Palot sammutetaan, mutta Parán osavaltion poliisi pidättää neljä nuorta vapaaehtoista palomiestä, tunkeutuu paikkakunnalla toimivan maineikkaan kansalaisjärjestön toimistoon ja takavarikoi arkistot.

Tapajos-joella tehdään ekoturismimatkoja jokilaivoilla.
Saapuminen Vila Brasil kyläyhteisöön.
Kuva: Jouni Vainio
Vapaaehtoisia palomiehiä ja kansalaisjärjestöä on syytä epäillä osallisuudesta tulipalojen syttymiseen, poliisi ilmoittaa. Tihutyön motiiviksi määritellään se, että paikallisyhteisöjä puolustava kansalaisjärjestö saa rahoitusta ulkomailta. Itse aiheutettuja metsäpaloja sammuttamalla ulkomaista rahoitusta pyritään kasvattamaan, poliisi perustelee.

Syntyy protestiliike, johon liittyy nopeasti yli sata paikallista ja alueellista toimijaa intiaaniyhteisöistä maatyöläisten ammattiliittoihin. ”Ennaltaehkäisevästi” pidätetyt nuorukaiset vapautetaan, mutta ilmaan jää metsäpalon katkun lisäksi leijumaan kysymys: mitä oikein on tapahtumassa?

Paratiisin suojelijat


Pikkukylä on Santarémin kunnassa sijaitseva Alter-do-Chão, paikallisen väen paratiisimainen rantalomapaikka, jonka myös moni suomalainen tuntee. Se sijaitsee Amazonin pääuomaan laskevan, kirkasvetisen Tapajós-joen poukamassa.

Alueella toimii useita keskenään verkostoituneita kansalaisliikkeitä, joiden päätarkoitus on suojella alueen sademetsä- ja jokiluontoa sekä puolustaa jokivarsikyläläisten oikeuksia asua kylissään luonnon antimia kestävällä tavalla hyödyntäen. Monet järjestöistä ovat saaneet rahoitusta hankkeisiinsa ulkomailta, myös suomalaisilta järjestöiltä ja Suomen ulkoministeriöltä.

Apu on ollut tarpeen, sillä sademetsää puolustavilla paikallisyhteisöillä on vastassaan vahvat voimat ja suuret rahat: lisämaita havittelevat karja- ja soijaparonit sekä arvopuita laittomasti hakkaavat ja salakuljettavat puutavarayhtiöt. Niiden tähänastinen keinovalikoima ulottuu juristeriasta laittomiin likaisen työn tekijöihin: palkattuihin metsänpolttajiin, uhkailijoihin ja pistoleroihin, salamurhaajiin.

Poliisin syntipukiksi nostama kansalaisjärjestö on alunperin lääkärien perustama, alueella 30 vuotta toiminut Projeto Saude e Alegría. Se tarjoaa jokivarsien paikallisväestölle terveyspalveluita, mutta tekee yhteistyötä myös vahvojen ympäristöliikkeiden, kuten kuminkerääjien liiton CNS:n kanssa. Suomen ay-liikkeen monivuotinen hankekumppani Santarémin maatyöläisten liitto STTR on sekin osa tätä verkostoa.

Pidätetyt ja vapautetut nuorukaiset kuuluvat Alter-do-Chãon vapaaehtoisprikaatiin, joka perustettiin vuonna 2018 auttamaan paikallista palokuntaa metsäpalojen ehkäisyssä ja sammuttamisessa. Palot ja laittomat hakkuut uhkaavat vakavasti alkuperäistä luontoa ja alueella lupaavasti virinneitä ekoturismihankkeita.

Presidentit ja salaliitot


Parán osavaltion poliisi perusteli toimintaansa rahaa haluavan järjestön salaliitolla. Vielä vahvempana Brasiliassa leijuu nyt toisen salaliittoteorian tympeä haju.

Suomenkin tiedotusvälineisiin levisi hiljan uutinen siitä, että presidentti Jair Bolsonaro syyttää ympäristöaktiivina tunnettua Leonardo di Capriota Brasilian metsäpalojen rahoittamisesta. Sattumoisin presidentti heitti syytöksensä ilmoille samoihin aikoihin, kun tieto Alter-do-Chãon tapahtumista tuli julki.

Nyt moni Brasiliassa uumoilee, pyrkiikö presidentti taustavoimineen tekemään saman kuin Putin Venäjällä. Määritellään ulkomailta apua saavat kansalaisjärjestöt ”ulkomaisiksi agenteiksi” ja katkaistaan niiden saama rahoitus.

Tai vielä enemmän: määritellään kansanliike ”terroristijärjestöksi” ja päästetään armeijan erikoisyksiköt lain suomin lisävaltuuksin sen kimppuun. Tätäkin presidentti Bolsonaro jo yrittää.

Ensimmäinen ja julkilausuttu kohde on Brasilian suurin kansanliike, maattomia maatyöläisiä edustava Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra MST. Sitä koskeva telenovelan jakso on vielä parlamentissa kirjoittamatta. Jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti