sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Eturintaman uutisia

Monikansallinen jättiyhtiö Nestlé taipui maaliskuussa siihen, että sen indonesialaisessa kahvitehtaassa toimiva ammattiliitto saa neuvotella palkoista ja työehdoista tehtaan johdon kanssa.
Nestlén konsernijohdon ja alan kansainvälisen ammattiliiton IUF:n sopimus lopetti samalla kolme vuotta kestäneen kansainvälisen kampanjan yhtiötä vastaan.
Nescafeta purkittavien työläisten ammattiliitto joutui ennen kampanjaa ja varsinkin sen aikana ankaran painostuksen kohteeksi. Panjangin tehtaan johto kieltäytyi neuvottelemasta liiton kanssa ja ahdisteli sekä sen aktiiveja että jäseniksi tiedettyjä työntekijöitä. Emoyhtiö taas vastusti viimeiseen asti puuttumista tehtaansa tapahtumiin.

Miksi Nestlé kävi kolmen vuoden katkeran kamppailun, jotta yhden indonesialaisen kahvitehtaan työläiset eivät pääsisi neuvottelemaan omista palkoistaan ja työehdoistaan? Yhtiöhän on jo pitkään pyrkinyt parantamaan boikoteissa ja kuluttajakampanjoissa kolhiutunutta mainettaan. Se on laatinut eettiset ohjeistot ja mm. lanseerannut tuotteita, joissa käytetään Reilun kaupan sertifioimia raaka-aineita.

Syynä on tartunnan pelko. Kun yhden tehtaan ammattiliitto pääsee neuvottelemaan palkoista, samaa vaaditaan pian naapuritehtaissakin. Halvimman tuotantotavan  ja alenevien tehdashintojen tavoittelu vaikeutuu.

Nestlé toimii kuten useimmat muutkin globaalia tuotantoa hyödyntävät merkkiyhtiöt. Niiden strategioissa ammattiliitoista vapaat vyöhykkeet ovat valtavirta-ajattelua, se toivottavin olotila. Vastuullisuusaloitteillaan pisteitä kerännyt urheilujätti Nike tähdentää sekin sijoittajilleen, että yhtiön toimipisteet ovat pääosin ”trade union free”, vapaita ammattiliitoista.

Nestlén ja IUF:n sopimus on hyvä uutinen sekä indonesialaisille että suomalaisille ay-aktiiveille. Kampanjointi johtaa tuloksiin, ja ammattiliittojen kansainvälisellä verkostolla on vaikutusvaltaa.
Samalla tapaus muistuttaa, että ay-vastaisuus ei ole maailmalla katoava, vaan kasvava ilmiö. Ja kuten kaikki globaalin työelämän valtavirtaukset, ay-vapaat vyöhykkeetkin pyrkivät ennemmin tai myöhemmin myös meille.

Omaa liittoansa ja omaa järjestäytymisoikeuttaan joutuu puolustamaan. Siksi kannattaa huolehtia myös globaalin verkoston heikoimmista lenkeistä. Ay-sisaret ja veljet maailmalla ovat nyt eturintamassa.

__________________________________________________________
Julkaistu kolumnina Ammatissa Pro -lehden toukokuun 2011 numerossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti