maanantai 17. maaliskuuta 2014

Pallo maalissa Brasiliassa?



Brasilialaiset ammattiliitot ennakoivat pian alkavia jalkapallon maailmanmestaruuskisoja seremonialla,  jonka keskiössä ovat kisapyhättöjä pystyttäneiden rakentajien työolot. Salvadorissa, Bahian osavaltiossa maalis-huhtikuun vaihteessa järjestettävä tapahtuma summaa, miten rakennusalan ammattiliitot ja niiden kansainväliset kumppanit ovat onnistuneet omassa, jo neljä vuotta kestäneessä hyökkäys- ja puolustuspelissään. Sen tavoitteena on ollut varmistaa, että MM-kisojen rakentajat voisivat tehdä työnsä säällisissä työoloissa ja elämiseen riittävällä palkalla.

Myös Suomesta rahoitusta saanut kampanja* pystyy osoittamaan useita kouraantuntuvia tuloksia. Neljän vuoden aikana Brasilian rakennusalan ammattiliittoihin on liittynyt joukoittain uusia jäseniä. Kasvaneen voimansa ansiosta liitot ovat kyenneet neuvottelemaan rakentajille tuntuvia palkankorotuksia ja parannuksia työehtoihin. Ne ovat kouluttaneet mittavan joukon työsuojeluvaltuutettuja ja painostaneet rakennusyhtiöitä toteuttamaan alan kansallisia työturvallisuusmääräyksiä myös käytännössä.

Jalkapallon maailmamestaruudesta pelataan Brasiliassa peräti 12 eri kaupungissa. Kaikissa on toteutettu kisojen takia näyttäviä ja kalliita rakennushankkeita. Ne ovat kasvattaneet alan liikevaihtoa ja työllisyyttä, mutta avanneet myös ovia epäterveille lieveilmiöille.

Soccer City Etelä-Afrikassa. Kuva: Kaisa Tiri.
Juuri siksi ammattiliitot ovat ottaneet kopin urheilun suurkisoista. Massiivisen rakennusbuumin aikana syntyneet työelämän käytännöt tapaavat vakiintua ja levitä myös muille kuin kisastadionien työmaille. On siis kyettävä estämään kisakiireen varjolla tehtävät työolojen huononnukset. On pystyttävä synnyttämään uusia, parempia käytäntöjä, vaikka urheilujuhlan mediahuomiota hyödyntäen.

Jalkapallon käyttövoimaa työntekijöiden oikeuksien puolustamisessa kokeiltiin edellisen kerran
Etelä-Afrikan MM-kisojen alla. Siellä ammattiliitot onnistuivat parin vuoden kampanjan avulla nostamaan alan palkkatasoa ja parantamaan stadionien rakentajiksi värvättyjen siirtotyöläisten asemaa. Etelä-Afrikasta viestikapula siirtyi Brasiliaan, jossa ammattiliittojen voima on suurempi ja toimintaedellytykset paremmat kuin keskimäärin globaalissa etelässä. Brasiliassa jalkapallojuhlia seuraavat heti vuoden 2016 kesäolympialaiset Rio de Janeirossa. Niiden jälkeen pelin vaikeusaste kasvaa ammattiliittojen kannalta merkittävästi.

Brasilian liitoilta kunnon työn viestikapula siirtyy venäläisille sisarjärjestöille. Sotshin talviolympialaisten rakennusprojekteista kantautuneet tiedot eivät lupaa niille helppoa tehtävää. Liittojen pitäisi pystyä valvomaan työoloja vuoden 2018 jalkapallokisojen rakennustyömailla eri puolilla Venäjää.

Vielä synkempänä kohteena siintää näköpiirissä työntekijöiden oikeuksia häikäilemättä polkeva Qatar. Sen isännöimät kisat ovat vasta kahdeksan vuoden kuluttua, mutta jalkapallostadionien rakennustyömailla lasketaan jo ruumiita. Ei ole tiedossa, montako lisää tarvitaan, ennen kuin kisaoikeudet omistava kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA laskeutuu alas tornistaan ja myöntyy ammattiliittojen vaatimukseen: ei uusia kisoja ilman takeita työntekijöiden oikeuksista.     
 

*) Rakennusalan kansainvälisen ammattiliiton BWI:n Decent Work -hanketta Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa ovat Suomesta tukeneet SASK ja Rakennusliitto. Reilulla pelissä kohti jalkapallon MM-kisoja - lue lisää hankkeista SASKin kotisivulta...

Teksti on julkaistu pääkirjoituksena SASKin Työmaana maailma -lehden numerossa 1/2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti